Muay thai Nedir?
Muay thai, yumruk, tekme, diz ve dirseklerden oluşan Taylandın geleneksel mücadele ve Savunma sporurudur. Tayboksu diye de bilinir.
MUAY THAİ TARİHİ:
Muay Thai eskiden Siyam olarak adlandırılan bölgenin bölünmesinden sonra oluşan ve bugün ağırlıklı olarak Tayland’da sistemlenmiş dövüş sistemlerinin tümünün genel adıdır.
Muay Thai’nin orijinali hakkında “Tayland, Myanmar ve Kamboçya “arasında anlaşmazlıklar günümüzde iyice şiddetlenmiş olup, her ülke çıkışı kendine mal etmektedir. Bugün Muay Thai evrim geçirerek 3 dalda “Profesyonel, Amatör ve Tradisyonel (Geleneksel)” olarak uygulanmaya konmuştur.

Tarihi 1100’lere kadar dayanabilmektedir. Eski antik sistemlerin tümü “Muay Boran” (Antik Dövüş Sistemi) bünyesindedir.

Muay Boran bünyesi altında ; “Muay Boran (bugünkü Muay Thai’nin atası sayılır,dik duruşlar ihtiva eder), Muay Chaiyuth, Muay Korat, Muay Kochasarn, Muay Nakorn” sistemleri bulunur… Geleneksel sistemler bazen Myanmar, Tayland veya Kamboçya sınırlarında müsabaka düzenlerler, eldiven yerine sargı, bandaj kullanılır ve özellikle Burma bu konuda gelenekselliği fazla bırakmamaktadır.
Ayrıca bugün Tayland ordusunun bazı bölümlerinde kullanılan “Military Lerdrit” diye ülkeye has ayrı bir sistem mevcuttur.

Tayland’da uygulanan profesyonel sistem dövüşleri için ise “Lumpini, Rachandamnern, TV 7 vb.” gibi özel olarak inşa edilmiş stadyumlar mevcuttur. Bunlar arasında özellikle Rachandamnern dünyada yalnızca “Boks” amacı için inşa edilmiş en büyük stadyumdur. Buralarda her hafta gün aşırı dövüşler düzenlenir ve yoğun olarak ilgi çeker… Enternasyonal profesyonel muay thai konusunda başlıca dünya organizasyonları ” WMC (WORLD MUAY THAI COUNCIL), S-1 (SONGCHAI PROMOTIONS) olarak adlandırılabilir.

Amatör kapsamda ise 110 ülke “IFMA (INTERNATIONAL FEDERATION MUAYTHAI AMATEUR) şemsiyesi altında toparlanmış olup, söz konusu kuruluş 2006’da “GAISF” (Olimpiyatlar için kriter kuruluşlardan biri) tarafından üyeliğe seçilmiştir… Amatör Muay Thai; “Müsabaka, Yarışma (Koreografi) ve Aerobic Muay Thai” bölümlerinden oluşturulmuştur

Türkiye’de ilk çalışmalar İstanbul’da “Ercan Gürgöze ve Hayrullah Camadan “tarafından 1980 den itibaren başlatılmış, 2002 yılında Hasan Yıldız, “Ömer Dağdelen”, Engin Kısa ve Şahin Eroğlu’nun girişimleri ile Halil Durna’nın başkanı olduğu “Karate Federasyonu” çatısı altında “Amatör Muay Thai Spor Dalı” oluşturulmuştur. Spor Dalı iki yıl kadar “IAMTF (IMTF) ve “WMF” dünya federasyonu çerçevesinde hareket etmiş ,müteakiben 2005 yılında kurulan Mücadele nı Mehmet Ünlü ve Ercan Gürgöze’nin girişimleri, çalışmaları akabinde 2006’da “IFMA” üyeliğine kabul edilmiş olup bu tarihten beri bu kuruluş amatör yarışmalarına katılmaktadır. 2007’de Türkiye’de federasyon kurulmuş ve Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan seçimle “Halil Durna” başkanlığa seçilmiş olup, Hasan Yıldız koordinatör olarak atanmıştır. Türkiye de ise amatör maçlarda üç raunt üç dakikadan oluşur maçlar düzenlenir.

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir