Aikido Nedir?

Japonya’daki diğer savaş sanatlarına benzeyen yönüyle Aikido sadece bireysel savunma için var olmamıştır. Kişinin hayat yolculuğundaki kalitenin artmasını sağlarken aynı zamanda anatomisinin farkına vardırır.

Aikido adı üç kanjiden oluşmaktadır:

Çince: 合 ai (birleşme, uyum)
Çince: 気 ki (veya çi)(yaşam gücü, ruh)
Çince: 道 dō (yol)
İngilizce :ai (Harmoni, Balence)
İngilizce :ki (Energi, Life )
İngilizce :do (way, Path)

Bir bütün olarak da iki anlamda ifade edilebilir.
1.) Yaşam gücüyle bütünleşme yoludur.
2.) Enerjinin uyum yoludur.
Aikidonun felsefesi insanın kendi yaşam tarzını geliştirmekten ibarettir. Yaşam tarzını geliştirmek galibiyet ya da mağlubiyet ile özdeşleştirilmemelidir. Aikido öğrencilerine “aikidoka” denir. Aikido’nun savaş sanatı olarak ortaya çıkışı 1930 ile 1960 yılları arasındaki dönemdir. Aikidonun kurucusu ve ilk hocası (bilindiği adıyla Ōsensei) Morihei Ueshiba (1883-1969)’dır. Teknik anlamda Aikido temelinde 3 tane savaş sanatı barındırır. Bu savaş sanatları daitō-ryū, aiki-jūjutsu ve kenjutsudur.
Üçünün ortak oluşturduğu savaş sanatına Aikido denir.

Aikido eğitimlerinde üç tip silah vardır. Bunlar: jo, bokken ve tantodur. Aikido, belirli teorik ve pratik bilgileri içinde barındırır. Aynı zamanda dairesel hareketlerden oluşur teorinin ve pratiğin harmanlandığı yer ise dojodur.

Aikido bir savunma sanatı mıdır?

Aikido genelde bir savaş sanatı değil, bir savunma sanatı olarak adlandırılır. Ancak bu kesinlikle yetersiz bir tanımlamadır. Aikido geleneksel Japon Budosunun bir örneğidir. Budo, kelime anlamıyla mızrağı durdurmak anlamına gelirken; içeriği savaşçının yolunu kapsar. Budo kelimesinin karşılığı olarak savaş sanatı (İngilizce: martial arts) kullanılabilir. Savaş sanatı, “budo”yu en yakın ifade eden kavram olabilir. Savunma ve saldırı kavramları, savaş sanatının stratejileridir. Savaşçı savunmayı, saldırıya karşı bir tepki olarak değil, bir strateji olarak kullanır ve bir stratejinin diğerine önceliği yoktur. Önemli olan doğru zamanda doğru stratejiyi kullanabilmektir. Aikido, bu stratejileri ve doğru zamanı öğretir. Aikido farkındalık, özgüven, zamanlama, hız beyinde kurgulama ve tekniksel bütünlüğü içerir. Çalışan kişiye kazandırdıklarının en başında farkındalık, duruş ve duruma uyum sağlayıp ona uygun olan reaksiyonu verme yetisi gelir.

Aikido 5 temel tekniği ön görür: Nikyo, İkyo, Sankyo, Yonkyo ve Gokyo. Bu teknikler farklı varyasyonlarla uygulanır. Kimi zaman Eğitici kendi yorumunu katar kimi zaman da öğrendiği şekliyle devam ettirir. Bundan dolayı Aikido camiası ikiye bölünmüştür. Kimisi gelenek ile ortaya koyulanı devam ettirme yolunda ilerlerken kimisi de revizyonist bir bakış açısıyla yoluna devam eder.

Aikido nasıl yapılır?

Aikido duruş, dönüş ve gözlemden oluşur ;aikidonun tümü dairesel hareketlerlerden oluşur hemen hemen bütün teknikleri daireseldir. Aikido temelinde 3 hayati noktayı (duruş ve dönüşlerle [tenkan]) korumayı hedefler. Bunlar: Baş bölgesi, kalp bölgesi ve genital bölgedir. Aynı zamanda yere düşmeyi ve yerden kalkmayı öğretir. Çünkü hayatın genel bir kaidesi olarak insanlar madden ve manen her zaman düşer ve kalkar. İşte tam olarak burada, aikido bize “doğru zamanda doğru düşüşü” ve doğru kalkamayı öğretir.

Aikido nerede yapılır?

Aikido, Japon Savaş Sanatıdır. Geldiği kökler itibariyle tamamen savaş üzerine kurulu olmadığı gibi tamamen barış üzerine de kurulu değildir. Hayatın çift-çok yönlülüğünü içinde barındırır. Dolayısıyla, günümüzde aikido eğitimi verilen küçük, dar salonların aksine daha doğal bir ortamda icra edilmesi önemli bir konudur. Çünkü bir aikidokanın( aikido öğrencisi) gerçek hayattaki mücadelesi için bir ön hazırlıktır. Ancak günümüz aikido anlayışında ise bunun tam tersi olarak stüdyo dojolarda en az 5cm’lik tatami(minder) lerin oluşturduğu zeminlerde yapılıyor. Bu durum oluşturduğu elverişsiz ortam aikido öğrencisinin dar bir alanda eğitim görmesine, dolayısıyla aldığı verimin azalmasına ve hatta sakatlanmasına neden olabiliyor.

Bununla birlikte Aikido modern ve geleneksel olarak ikiye ayrılmıştır. Modern aikido daha çok Avrupa’ya uygun hâle getirilmiştir. Örnek vermek gerekirse: “aikido sevgi işidir, aikido savunma sanatıdır” gibi sloganlarla aikido’yu özünden uzaklaştırmışlardır.

Aikido’nun müsabakası var mı?

Aikido dünyada müsabakası olmayan dövüş sanatlarının başında gelir. Bunun asli sebebi aikido mağlubiyet veya galibiyet için yapılan savunma & saldırı değil karşısındaki rakibi etkisiz hale getirmeyi hedefler. Yok etmeyi değil varlığına ayak uydurmayı sağlar. Aikido karşısındaki rakibini kontrol altına almayı değil kendi kontrolünü rakibe vermemeyi öğretir. Bunların yanı sıra eğer ki müsabakası olsaydı iki rakipten biri çok ciddi zararlarla karşı karşıya gelecekti çünkü aikido bir bütünü ile eklemlere yapılan baskı ve kilit noktalara yapılan baskıdan oluşur. İşte bundan dolayıdır ki aikido’yu diğer savunma ve saldırı sporlarından ayıran en önemli unsur rakibi yok etmek değil kazanmaktır.

Aikido felsefesi nedir ?

Aikido bir yol olmamakla beraber bir yaşam stili bir hayat kaynağı bu hayat kaynağının suyunu içen her aikidoka(aikido öğrencisi) kendinin farkına varır ego ve bencillik duygularını özünde barındırmaz adete hiçbir kimseyi incitmez hiçbir aşağılayıcı tavır tıkınmaz saygıyı göstereceği yeri sevgiyi göstereceği yeri çok iyi gözetir. Bunun tam aksine bir durum görürse de yani güçlü bir kimsenin güçsüz bir kimseyi ezdiğini görürse buna sessiz kalmaz. Bunu tam bir disiplin içinde yürütür yeri gelir 5 yaşındaki bir çocuğun sözünde yeri gelir bir serçenin sesinde huzuru bulur. Huzur kişinin özü ile bağ kurmadısır.

Körpe bir dal gibi eğilmesini bil,
nehrin kayaları erittiği gibi bir gücün olsun,
rakibini suyun bir dalı sarmalaması gibi içine al,
kuğunun gölde dolaşması yumuşaklığında hareket et,

hepsinden öte bunları sadece bir rakiple karşılaştığında değil, hayatının her anında problemlerle karşılaştığında kullan.

Kategoriler: Genel

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir